Voor wie zijn al die verschillende turnwedstrijden op de agenda?

 
Regelmatig staan er wedstrijden ingepland op de agenda. Als jij voor een bepaalde wedstrijd in aanmerking komt, krijg je van de leiding een informatiebriefje. Toch werd ons gevraagd om eens uit te leggen voor wie al die wedstrijden nou zijn.
 
Clubkampioenschappen:
Deze wedstrijd is voor jongens en meisjes van 6 tot 100 jaar, alleen voor Veldo-leden. Er wordt individueel geturnd binnen een aantal leeftijdscategorieën. De oefenstof is grotendeels vrij, al zijn er wel een aantal eisen op elk toestel. Tijdens deze wedstrijd wordt de clubkampioene van de selectie bepaald, de clubkampioene bij de meisjes/dames recreatief turnen en de clubkampioen bij de jongens/heren. Deze wedstrijd wordt altijd in december gehouden.
 
Jeugd Turn Competitie (JTC)
Dit is een wedstrijd op recreatief niveau van alle Walcherse turnverenigingen. De selectie mag hier niet aan meedoen. Voor jongens en meisjes is het een groepswedstrijd omdat er heel veel aan meedoen, er wordt wel rekening gehouden met een aantal leeftijdscategorieën. Voor de dames en heren is het wel een individuele wedstrijd, omdat daar minder deelnemers zijn. De oefenstof is net als bij de clubkampioenschappen vrij, maar er zijn wel een aantal samenstellingseisen. De wedstrijd wordt verdeeld over 2 dagen in januari.
 
Voorwedstrijd/Plaatsingswedstrijd Nationaal Turn Systeem (NTS)
Deze wedstrijd is verdeeld over meerdere dagen om alle verenigingen in de regio Zuid-West Nederland mee te kunnen laten doen. Dit is een wedstrijd voor de selectie. Afhankelijk van hun leeftijd en niveau turnen zij voorgeschreven oefeningen of keuze-oefeningen. Bij de keuze-oefeningen moeten zij wel voldoen aan een aantal punten. Tijdens deze wedstrijd kunnen de turnsters zich plaatsen voor de regiofinale en/of voor de toestelfinale. Als iemand een heel goede totaalscore heeft op alle vier de toestellen mag zij naar de regiofinale=een finalewedstrijd op alle toestellen. Het kan ook zijn dat iemand uitblinkt op 1 of meer toestellen en daarmee een plaatsje verdiend op de toestelfinale van dat toestel. En natuurlijk is het ook mogelijk dat iemand zowel naar de regiofinale en naar één of meer toestelfinales mag.
 
Zeeuwse Kampioenschappen
Deze kampioenschappen zijn alleen voor de hoogste niveaus in het NTS. Hier kunnen alleen selectieturnsters aan meedoen die dat niveau ook turnen op de voorwedstrijd. Zoals de naam al zegt is deze wedstrijd alleen voor Zeeuwse turnsters, de Brabantse turnsters die ook bij de regio Zuid-West horen, hebben hun eigen kampioenschappen.
 
Toestellen 6-kamp

Dit is een groepswedstrijd voor recreatieturn(st)ers vanaf 6 jaar in de regio Zuid-West. Er wordt NTS voorgeschreven oefenstof geturnd op 6 verschillende toestellen. Een team bestaat uit 4 of 5 deelnemers van een bepaalde leeftijdscategorie. Deze wedstrijd is meestal in juni.

VELDO turnt geen wedstrijden op zondag.